ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Boczek z biodrówką z rękawa do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Boczek świeży, biodrówka w marynacie pikantnej w czosnkowym oleju z rękawa są smaczną alternatywą dla kupnych wędlin,........SMACZNEGO!!! Boczek z biodrówką piekłam razem w osobnym rękawie z udkami kurczaka, są tutaj w moich przepisach.

Boczek z biodrówką z rękawa do pieczywa

Składniki:

Boczek z biodrówką z rękawa do pieczywa

 

  • boczek świeży ze skórą 80 dag,
  • biodrówka z małą kością 80 dag,
  • przyprawa Harissa 2 łyżki,
  • przyprawa do indyka 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy czosnek 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Boczek z biodrówką z rękawa do pieczywa
Boczek ze skórką, biodrówkę z kością opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dokładnie natrzeć przyprawą Harissa i przyprawą do indyka.

Włożyć boczek z biodrówką do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego czosnek, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby czosnek się rozmieszał.

Rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut,

rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione.

Wywar można zamrozić np. do bigosu.

Tagi:

boczek mięso