Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pieczony boczek do chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i smakowity domowy pieczony boczek do chlebka. Smaczniejsze i zdrowsze niż te kupione w sklepach.

Pieczony boczek do chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony boczek do chleba

 

  • 1-1,5 kg surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek do chleba
Olej mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem, słodką ,ostrą papryką i obranym zmiażdżonym czosnkiem. Boczek myjemy osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie boczek zwijamy , i ciasno związujemy nicią. Wkładamy do rękawa zawiązujemy i pieczemy 1,5 h w 170 stopniach.  
Pieczony boczek do chleba
Olej mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem, słodką ,ostrą papryką i obranym zmiażdżonym czosnkiem.
Pieczony boczek do chleba
Boczek myjemy osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą.
Pieczony boczek do chleba
Po 24h boczek zwijamy , i ciasno związujemy nicią
Pieczony boczek do chleba
Wkładamy do rękawa zawiązujemy i pieczemy 1,5 h w 170 stopniach.