gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pulpeciki pieczone w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli. Podajemy z ulubionymi dodatkami i surówkami.

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z cebulą

Składniki:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z cebulą

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 4 łyżki otręb pszennych,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

 

 

  • 1 duża cebula,
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy i imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.
  • Olej do smarowania.

Sposób przygotowania:

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym z cebulą
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości madarynki.

Koncentrat pomidorowy mieszamy z pomidorami, wodą i przyprawami. Cebulę kroimy w piórka.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy cebulę, na to ukladamy pulpeciki i polewamy sosem.

Pulepciki polewamy po wierzchu olejem. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po 30 minutach, obracamy pulpeciki na drugą stronę.

Podajemy w ulubionymi dodatkami.

Smacznego