krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Boczek z grochem i krupami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Boczek z grochem i krupami

Składniki:

Boczek z grochem i krupami

 

Sposób przygotowania:

Boczek z grochem i krupami
Groch opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 5-7 godz., odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować 10 min bez przykrycia, po czym przykryć i gotować ok. 1 godz. na małym ogniu; osolić pod koniec gotowania. Słoninę drobno pokroić, przesmażyć. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody, wlać do niej tłuszcz z wytopionej słoniny (skwarki zachować). Na wrzątek wrzucić kaszę, wymieszać., doprowadzić do wrzenia, ponownie zamieszać i gotować na matym ogniu, aż kasza wchłonie wodę.Zagotować 1-1,5 szklanki wody z listkiem laurowym i zielem angielskim, wtożyć wędzony boczek, gotować ok. 25 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Ugotowany groch potączyć z kaszą, zalać przecedzonym wywarem z boczku, dokładnie wymieszać, utożyć w naczyniu do zapiekania, posypać zostawionymi skwarkami, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Ugotowany boczek pokroić w plastry, groch z kaszą odkryć, obtożyć plastrami boczku i piec jeszcze 5-7 min.