Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Boczkowy przysmak z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowity boczek najlepiej smakuje na kanapkach

Boczkowy przysmak z ziołami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczkowy przysmak z ziołami

 

  • ok.1 i 1/2kg boczku świeżego w jednym kawałku
  • 1 op. soli czosnkowej
  • 1 op.ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie rozmarynu
  • sól do smaku
  • rękaw do pieczenia
  • mocna nitka

Sposób przygotowania:

Boczkowy przysmak z ziołami
Boczek natrzeć solą czosnkową i posolić z obu stron .Stronę bez skóry posypać po całości ziołami prowansalskimi.Płat boczku zwinąć ściśle w rulon i obwiązać nicią.Zwinięty boczek obtoczyć w rozmarynie.Roladę owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin- najlepiej na całą noc.Potem włożyć do rękawa , końcówki zasznurować i włożyć do zimnego piekarnika.Nastawić temperaturę 160 stopni i piec ok. dwie i pół godziny .Należy co jakiś czas obracać boczek w wytworzonym sosie.
Boczkowy przysmak z ziołami
Płat boczku przyprawić przyprawami , zwinąć w rulon i zasznurować -potem obtoczyć w rozmarynie
Boczkowy przysmak z ziołami
Boczek włożyć w rękaw ,wstawić do piekarnika ,temperaturę nastawić 160 stopni i piec przez ok. dwie i pół godziny.

Tagi:

boczkowy