Sposób przygotowania:
Boczniakowy sos na skróty :
Boczniaki oczyścić, wyciąć twardą część przy ogonku i pokroić w grube paski . Rozgrzać masło z olejem i podsmażyć boczniaka na rumiano ( jeśli używamy zwykłego oleju to pod koniec smażenia wrzucić na patelnię rozkruszoną kostkę grzybową i doprowadzić do jej rozpuszczenia ). Rozetrzeć gotowy sos z zimną wodą i doprowadzić do zagotowania. Dolać śmietankę i gotować mieszając na małym gazie 3 minuty. Włożyć boczniaki razem z tłuszczem na którym się smażyły , wymieszać i dusić 2 minuty. Podawać z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem lub jak kto lubi. Ja miałam w zapasie kluski śląskie - do tego otworzyłam słoiczek buraczków . Szybki obiad a przez doprawienie zupełnie nie przypomina ,, gotowców "
matzek
Babciagramolka
Zazdroszczę w takim razie i Tobie i Rodzinie , że wszyscy i zawsze mieli czas na stanie w kuchni i robienie wszystkiego w domu. U mnie niestety czasem jest tak , że muzę poświęcić czas na coś równie istotnego jak gotowanie i wtedy ,,idę na skróty" - korzystam z pół produktów lub gotowców doprawiając je tak by były bardziej domowe. Nie udaję i nie wstydzę się tego . Każdy z nas kupując chleb , wędlinę czy inne produkty narażony jest na kontakt z chemią . Nie mam własnej chodowli zwierząt , nie mam pola, nie mam ogrodu , nie piekę chleba , nie wyrabiam wędlin . Masz prawo do swojego gustu ale ironię sobie daruj bo zamieszczony w profilu ,,tytuł" taki czy siaki ekspert świadczy tylko o ilości wstawionych punktów na stronie a nie o tym czy i dla kogo jestem ekspertem. Ani się za takiego nie uważam ani do tego nie pretenduję. Cieszę się , ze Twoja Babcia jest dla Ciebie ekspertem- tak trzymaj - zawsze to dobrze świadczy o szacunku dla antenatów. :)