Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Borówka brusznica do mięs

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam takie borówki! Są doskonałe do pieczonego mięsa albo domowego pasztetu. Można je podać np. w wydrążonych połówkach brzoskwiń...

Borówka brusznica do mięs

Składniki:

Borówka brusznica do mięs

 

  • 1 kg borówki brusznicy
  • 1 kg gruszek [ew.jabłek lub pół na pół]
  • ok.30 dkg cukier
  • ok.1 szkl. wody
  • kawałek 2 cm kory cynamonu [niekoniecznie]
  • 3-5 sztuk goździków [niekoniecznie]

Sposób przygotowania:

Borówka brusznica do mięs
Owoce brusznicy (podobnie można przyrządzić żurawinę) dokładnie przebrać usuwając wszystkie listki , gałązki i ew.owoce nadpsute, dokładnie opłukać i osączyć na sitku. Gruszki [ ew.jabłka] umyć , obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Wodę zagotować razem z cukrem w dość wysokim rondlu [owoce gotując się będą pękać i pryskać sokiem] . Do wrzącego syropu wsypać brusznicę i gotować ok. 15min. pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu , żeby nie wykipiało . Następnie dołożyć pokrojone w kawałki gruszki i ew. przyprawy i dalej gotować ok.20-30 min. Gorącym przetworem napełniać wyparzone słoiki i od razu zakręcać. Stawiać do góry dnem i zostawić tak do całkowitego ostygnięcia . Gruszki można pokroić dowolnie , jeśli są miękkie i tak się rozgotują, ja kroję grubo bo lubię jak zostają takie większe kawałki. Brusznice i żurawina są bardzo kwaśne i ta ilość cukru nie sprawi, że to będzie słodki dżem, nie martwcie się. Kiedyś w literaturze kulinarnej spotkałam się z przepisem, w którym pod koniec gotowania należało do borówek dodać kieliszek brandy - ja jeszcze nie próbowałam, ale kto wie? Gorący przetwór jest dość rzadki, ale te owoce mają bardzo dużo pektyn i ładnie wszystko krzepnie stygnąc . Tak przyrządzone brusznice podaje się jako dodatek do zimnych mięs , pasztetów albo do pieczonego ptactwa.

Tagi:

borówka