Sposób przygotowania:
Ciasto żytnio - orkiszowe z owocowym miksem1.

Przygotowałam mąkę żytnią i orkiszową i przesiałam je do miski. Później dosypałam do nich cukier.
2.

Oddzieliłam żółtka od białek i dodałam do miski z mąkami, chłodne masło pokroiłam na mniejsze części i również dodałam do miski. Na końcu wsypałam proszek do pieczenia.
3.

Wszystkie składniki dokładnie wyrobiłam rękami na jednolitą masę. Następnie zawinęłam ciasto w folię silikonową i włożyłam do lodówki na około 1 godzinę.
4.

2/3 schłodzonego ciasta wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i włożyłam ciasto na około 20 minut w celu podpieczenia spodu.
5.

Białka jajek ze szczyptą soli ubiłam na sztywno mikserem. Do ubitej piany wsypałam całe opakowanie galaretki niebieskiej ( można dać inną galaretkę ) i jeszcze trochę zmiksowałam.
6.

Gotowe jabłka prażone wyjęłam ze słoika do naczynia, następnie dosypałam do nich całe opakowanie galaretki pomarańczowej. Wymieszałam wszystko łyżką.
7.

Na chłodne ciasto posypałam bułkę tartą, a później wyłożyłam prażone jabłka wymieszane z galaretką.
8.

Ubitą na sztywno pianę z niebieską galaretką wyłożyłam na prażone jabłka.
9.

Wszystkie owoce umyłam, osuszyłam, a później wypestkowałam. Ułożyłam je na pianie.
10.

Teraz wzięłam pozostałą 1/3 ciasta, poskubałam je w palcach i położyłam na owoce.
11.

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i wstawiłam blaszkę z ciastem na około 45 minut.
12.

Kiedy ciasto ostygło posypałam je cukrem pudrem.
13.

Smacznego !