Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasto z borówką amerykańską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto z dodatkiem serka, który go świetnie zwilża. Borówka w tym połączeniu smakuje rewelacyjnie, a do tego przeplatająca się polewa budyniowa.

Ciasto z borówką amerykańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z borówką amerykańską

 

  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 150g serka homogenizowanego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 op budyniu śmietankowego
  • 1/2 kg borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówką amerykańską
Do misy miksera wbić jajko i utrzeć do białości z cukrem. Wlać olej, mleko i serek. Zmiksować, a kiedy się połączy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto do formy o śr 25cm. Wyłożyć borówki. Przygotować polewę rozcierając jajka z cukrem i wlewając śmietanę i jogurt. Wsypać proszek budyniowy i roztrzepać. Wylać na ułożoną borówkę. Piec w 200*C przez ok 40min. Smacznego!
Ciasto z borówką amerykańską
Jajko utrzeć z cukrem do białości i dodać serek, olej i mleko.
Ciasto z borówką amerykańską
Do ciasta wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto z borówką amerykańską
Przygotować polewę dodając do utartych jajek z cukrem resztę składników.
Ciasto z borówką amerykańską
Na ciasto wyłożyć borówkę amerykańską i zalać polewą.