Sposób przygotowania:
Ciasto z borówkami, rabarbarem i kruszonką
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier waniliowy, cukier puder, żółtka, aromat i sok z cytryny, siekać do połączenia się składników. Zagnieść ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. W między czasie przygotować kruszonkę. Do przesianej mąki dodać masło, posiekać, wlać żółtka, wsypać oba cukry, siekać i zrobić kruszonką. Z cukru i 1/4 szklanki wody ugotować syrop. wsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, zagotować, osączyć, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny, posypać bułka tartą. Wyłożyć rabarbar i borówki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.