Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Borówki pasteryzowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Borówki można wykorzystać do pierogów.

Borówki pasteryzowane

Składniki:

Borówki pasteryzowane

 

  • 1 kg borówek
  • 20 dag cukru na 1 kg owoców
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Borówki pasteryzowane
Borówki przebrać, oczyścić z liści i innych zanieczyszczeń. Do zaprawy wybrać całe zdrowe owoce. Opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na sicie. Układać w słojach. Ugotować wodę, wsypać cukier ( wymierzyć wcześniej ile będziemy potrzebowali wody). Słojami z jagodami potrząsnąć aby ułożyły się ciasno. Gorącym syropem zalewać borówki. Słoje dokładnie zakręcać. Pasteryzować 20 minut.