SUPERPRZEPIS

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem Więcej zdjęć (3)

Orzeźwiający budyń cytrynowy, kruche ciasto i sezonowe owoce! Wprost wymarzony deser na letnie popołudnie:)

Składniki:

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

Ciasto:

  • 250 gram mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Dodatkowo

  • około 200 gram borówki amerykańskiej,
  • cukier puder do posypania,
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Budyń cytrynowy

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 cytryny ( około 0,5 szklanki soku wychodzi po ich wyciśnięciu),
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem

Etap 1

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.

Etap 2

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem
Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek.

Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.

Etap 3

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem
Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem.

Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem.

Etap 4

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem
Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki

Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki (owoce układamy jak najbliżej sienie).
Deserki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu. Przed podaniem tartaletki oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Etap 5

Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniem
Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.

BUDYŃ;Z cytryn wyciskamy sok. Przygotowany sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn wlewamy przygotowaną mieszaninę. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
Ciepłym budyniem wypełniamy środki upieczonym babeczek.


Tagi:

tarta