Sposób przygotowania:
Borówkowe tartaletki z cytrynowym budyniemEtap 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto.
Etap 2
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 180°C.
Upieczone kruche spody wyjmujemy i studzimy.
Etap 3
Po przestudzeniu napełniamy je cytrynowym budyniem.
Etap 4
Na jeszcze ciepły budyń wykładamy przygotowane borówki (owoce układamy jak najbliżej sienie).
Deserki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu. Przed podaniem tartaletki oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Etap 5
BUDYŃ;Z cytryn wyciskamy sok. Przygotowany sok dopełniamy wodą, tak by w sumie mieliśmy 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn wlewamy przygotowaną mieszaninę. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając.
Ciepłym budyniem wypełniamy środki upieczonym babeczek.
Magdalena88
Marika-