Sposób przygotowania:
Borówkowy torcik
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier. Bardzo dokładnie wymieszać. Następnie do ciasta kolejno stopniowo dodawać żółtka, ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Lekko wystudzony biszkopt wyjąć z formy i obrócić do góry nogami, aby dół ciasta tworzył górę. Wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na dwie równe części. Jedną spowrotem umieścić w formie. Natomiast do drugiej przyłożyć mały talerzyk i wyciąć mniejsze koło. Tak żeby powstał nam okrągły biszkopt. Mniejszy od tego, który mamy w formie. Okrągłą część odłożyć na bok a resztę ciasta pokruszyć na drobno.
Galaretkę niebieską rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić.
Borówki umyć. Ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącą niebieską galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę żółtą rozpuścić również w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretki z borówkami na biszkopcie stężeją położyć na nich wyciętą, mniejszą połowę biszkopta.
Przygotować piankę:
Galaretkę zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru pudru. Następnie ubitą śmietanę dobrze wymieszać z zimną galaretką. Masę wylać na ciasto.
Wierzch posypać okruszkami biszkopta, które pozostały nam z drugiej połowy biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia pianki. Najlepiej na całą noc.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier. Bardzo dokładnie wymieszać. Następnie do ciasta kolejno stopniowo dodawać żółtka, ocet, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolita masa.
Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Lekko wystudzony biszkopt wyjąć z formy i obrócić do góry nogami, aby dół ciasta tworzył górę. Wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na dwie równe części. Jedną spowrotem umieścić w formie. Natomiast do drugiej przyłożyć mały talerzyk i wyciąć mniejsze koło. Tak żeby powstał nam okrągły biszkopt. Mniejszy od tego, który mamy w formie. Okrągłą część odłożyć na bok a resztę ciasta pokruszyć na drobno.
Galaretkę niebieską rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić.
Borówki umyć. Ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącą niebieską galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia. Galaretkę żółtą rozpuścić również w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretki z borówkami na biszkopcie stężeją położyć na nich wyciętą, mniejszą połowę biszkopta.
Przygotować piankę:
Galaretkę zieloną rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru pudru. Następnie ubitą śmietanę dobrze wymieszać z zimną galaretką. Masę wylać na ciasto.
Wierzch posypać okruszkami biszkopta, które pozostały nam z drugiej połowy biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia pianki. Najlepiej na całą noc.