Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami to świetny torcik na urodziny nie tylko kokosożerców :) polecam :)

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

 

  • masa kokosowa:
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 375 ml mleka
  • 1/4 szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g masła

 

  • do dekoracji:
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 opakowania fix do śmietany - deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe
  • borówki
  • świeża mięta

 

  • dodatkowo:
  • słoiczek konfitur wieloowocowy

Sposób przygotowania:

Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier, następnie stale miksując dodajemy porcjami mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Uzyskane ciasto wylewamy do tortownicy.

Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt i z wysokości 20-30 cm upuszczamy dwukrotnie na podłoże. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół.

Masa kokosowa: czerstwą kajzerkę zalewamy szklanką mleka, kiedy zmięknie rozdrabniamy np tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub blendujemy.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy rozdrobniona kajzerkę oraz wiórki kokosowe - gotujemy przez 5 minut stale mieszając.

Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy porcjami zimną masę kokosową. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy uzyskaną masę kokosową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz fixu. Powstała masą śmietankową smarujemy cały tort, dekorujemy pozostałością masy. Na środek wykładamy borówki, boki oprószamy wiórkami kokosu. Podajemy ze dekorując świeżą miętą.


Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Pieczemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier
Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut -do suchego patyczka.
Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Upieczony, zimny biszkopt przekrojowy na pół. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem,
Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Na dżem nakładamy uzyskaną masę kokosową
Tort kokosowo-śmietankowy z borówkami
Na masę nakładamy drugą część biszkoptu

Tagi:

tort