luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużelin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne połączenie biszkoptu z masą serową z dodatkiem żelatyny i galaretki oraz niezwykle smacznej i aromatycznej frużeliny jagodowej

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużelin

Składniki:

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużelin

Biszkopt:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny

Frużelina jagodowa:

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z frużelin
Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.

Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy. Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę.

Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.

Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową.