Sposób przygotowania:
Torcik z borówką i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy ze szczyptą soli dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając na sztywno. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze ubijamy,wsypujemy przesianą mąki i proszek do pieczenia mieszamy delikatnie ale już ręcznie .Masę wlewamy do tortownicy 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 20-25 minut .
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem też mało wody mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec ubijania wlewamy chłodną żelatynę. Biszkopt smarujemy dżemem zakładamy rant na to wylewamy śmietanę trochę zostawiamy do dekoracji góry i boków.
Ciasto odstawiamy na trochę aby śmietana dobrze zastygła. Na śmietanę wykładamy borówkę zalewamy delikatnie owoce tężejącą galaretką.
Zostawiamy trochę owoców do dekoracji. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Najlepiej na całą noc.
Z ciasta zdejmujemy rant pozostałą śmietaną smarujemy boki i dekorujemy dowolnie wierzch torciku. POLECAM !!!!
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody studzimy.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem też mało wody mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pod koniec ubijania wlewamy chłodną żelatynę. Biszkopt smarujemy dżemem zakładamy rant na to wylewamy śmietanę trochę zostawiamy do dekoracji góry i boków.
Ciasto odstawiamy na trochę aby śmietana dobrze zastygła. Na śmietanę wykładamy borówkę zalewamy delikatnie owoce tężejącą galaretką.
Zostawiamy trochę owoców do dekoracji. Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła. Najlepiej na całą noc.
Z ciasta zdejmujemy rant pozostałą śmietaną smarujemy boki i dekorujemy dowolnie wierzch torciku. POLECAM !!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję Gusia faktycznie był pyszny ;)