eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Botwinka Eli z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy zupę z botwinki, z mięsem i jajkiem, ugotowanym na twardo. Jedzą ja nawet nasze wnuki.

Botwinka Eli z jajkiem

Składniki:

Botwinka Eli z jajkiem

warzywa

  • 3 duże pęczki botwinki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 8 większych ziemniaków

dodatki

  • 1/2 kg udek kurczaka bez kości
  • 330 g śmietany kremówki 30 %
  • 8 jajek

przyprawy

Sposób przygotowania:

Botwinka Eli z jajkiem

przygotowanie botwinki

Botwinka Eli z jajkiem
Botwinkę umyć,odciąć buraczki,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Łodygi odciąć i pokroić.

Botwinkę umyć i odciąć z niej buraczki. Obrać buraczki ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Łodygi odciąć od liści i pokroić.

przygotowanie botwinki cd

Botwinka Eli z jajkiem
Umyte liście botwinki złożyć jeden na drugim i pokroić.

Liście botwinki pokroić.

przygotowanie ziemniaków

Botwinka Eli z jajkiem
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Udka kurczaka opłukać,włożyć do garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić,zalać wodą i ugotować wywar. Miękkie udka wyjąć z wywaru.

Do wywaru dodać pokrojone buraczki,liście,ocet do smaku i gotować. Ziemniaki włożyć do drugiego garnka,zalać wodą,posolić i ugotować. Gdy buraczki będą miękkie do zupy dodać ugotowane ziemniaki,doprawić do smaku pieprzem,czosnkiem i maggi.

Do garnuszka wlać śmietanę,dodać mąkę i wymieszać. Do śmietany wlać trochę zupy,wymieszać,wlać do zupy i zagotować.

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Na talerze rozlać zupę,dodać po kawałku mięsa i pokrojone na ćwiartki jajka. Smacznego!


Tagi:

zupa warzywa