Sposób przygotowania:
Botwinka Eli z jajkiemprzygotowanie botwinki
Botwinkę umyć i odciąć z niej buraczki. Obrać buraczki ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Łodygi odciąć od liści i pokroić.
przygotowanie botwinki cd
Liście botwinki pokroić.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy
Udka kurczaka opłukać,włożyć do garnka,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić,zalać wodą i ugotować wywar. Miękkie udka wyjąć z wywaru.
Do wywaru dodać pokrojone buraczki,liście,ocet do smaku i gotować. Ziemniaki włożyć do drugiego garnka,zalać wodą,posolić i ugotować. Gdy buraczki będą miękkie do zupy dodać ugotowane ziemniaki,doprawić do smaku pieprzem,czosnkiem i maggi.
Do garnuszka wlać śmietanę,dodać mąkę i wymieszać. Do śmietany wlać trochę zupy,wymieszać,wlać do zupy i zagotować.
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Na talerze rozlać zupę,dodać po kawałku mięsa i pokrojone na ćwiartki jajka. Smacznego!
gusia1000