Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jedna z ulubionych letnich zup. Z młodych, świeżych warzyw, z jajkiem. Można zupkę zabielić odrobiną śmietany.

Botwinka z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z jajkiem

 

  • 1 młody burak
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
  • 3 młode ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,5 kalarepki
  • 10 cm młodego pora
  • 1 duży pęczek botwinki
  • Kilka jajek
  • 0,5 pęczka koperku
  • Sól i biały pieprz do smaku
  • 1 duża szczypta cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajkiem
Buraka obrać, umyć i przekroić na 8 części. Wrzucić do garnka, wsypać przyprawę warzywną, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut.

W tym czasie ziemniaki i marchew obrać (oskrobać), umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Seler naciowy i pół kalarepki również pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw.

Buraka wyjąć i przestudzić. Botwinkę przebrać, umyć. Łodyżki posiekać drobno i wrzucić do garnka. Liście poszatkować i dodać tuż przed końcem gotowania wraz z posiekanym porem.

Buraka posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić z powrotem do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Koperek posiekać. Na talerze wlać porcje zupy, dołożyć jajko i posypać całość koperkiem.
Botwinka z jajkiem
buraka przekrojonego na 8 wrzucić i ugotować z przyprawami
Botwinka z jajkiem
ziemniaki, marchew, seler i kalarepkę pokroić
Botwinka z jajkiem
botwinkę pokroić i wrzucić do zupy i ugotować
Botwinka z jajkiem
pora umyć, osuszyć, posiekać i dodać pod koniec do zupy