Sposób przygotowania:
Botwinka z jajkiem
Buraka obrać, umyć i przekroić na 8 części. Wrzucić do garnka, wsypać przyprawę warzywną, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować 15 minut.
W tym czasie ziemniaki i marchew obrać (oskrobać), umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Seler naciowy i pół kalarepki również pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw.
Buraka wyjąć i przestudzić. Botwinkę przebrać, umyć. Łodyżki posiekać drobno i wrzucić do garnka. Liście poszatkować i dodać tuż przed końcem gotowania wraz z posiekanym porem.
Buraka posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić z powrotem do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Koperek posiekać. Na talerze wlać porcje zupy, dołożyć jajko i posypać całość koperkiem.
W tym czasie ziemniaki i marchew obrać (oskrobać), umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Seler naciowy i pół kalarepki również pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować do miękkości warzyw.
Buraka wyjąć i przestudzić. Botwinkę przebrać, umyć. Łodyżki posiekać drobno i wrzucić do garnka. Liście poszatkować i dodać tuż przed końcem gotowania wraz z posiekanym porem.
Buraka posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić z powrotem do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dodać sok z cytryny. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
Koperek posiekać. Na talerze wlać porcje zupy, dołożyć jajko i posypać całość koperkiem.