Sposób przygotowania:
zupa wiosenna- botwinka z jajkiem
Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Piotrek podaje ją z duszonymi, młodymi ziemniakami i skwarkami. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać przyprawę do dań Kucharek, gotować około 1/2 godziny, dodać drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie gotować na wolnym ogniu do miękkości. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy. Do śmietany dodać trochę soli i chochlę gorącej zupy, żeby ją zahartować. Wlać do zupy, nie gotować. Ugotować na twardo 2 jajka, obrać z łupinek przekroić na pół, Zupę wlać do misek, ułożyć połówki jajek, osobno podać kartofle duszone ze skwarkami.