lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma to jak poczuć zbliżające się lato i zrobić coś co przypomina leniuchowanie. Tak właśnie tak , na dzisiaj przygotowałam botwinkę z ziemniakami .

Botwinka z imbirem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Botwinka z imbirem

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z imbirem
Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka umyte i oczyszczone. Dodajemy listek laurowy ziele angielskie i marchewkę . Gotujemy na małym ogniu wywar rosołowy. Kiedy skrzydełka się ugotują wyjmujemy je i dodajemy pokrojone drobno listki botwinki z łodyżkami . Doprawiamy solą cukrem i imbirem. Smakujemy czy dobrze doprawione. Jeśli jeszcze jest za delikatny można dodać soku z cytryny . Na koniec dodałam śmietanę 18% 200 ml . Ugotowane ziemniaki odcedzamy , tłuczkiem je dociskamy z 4 łyżkami masła aby powstało nam jakby puree ziemniaczane. Łyżką do lodów nakładamy ziemniaki na talerz głęboki , ja dałam po trzy kulki udekorowałam listkami pietruszki i zalałam gorącą botwinką. Pyszne i jeszcze raz pyszne .
Botwinka z imbirem
Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka umyte i oczyszczone. Dodajemy listek laurowy ziele angielskie i marchewkę . Gotujemy na małym ogniu wywar rosołowy.
Botwinka z imbirem
Kiedy skrzydełka się ugotują wyjmujemy je i dodajemy pokrojone drobno listki botwinki z łodyżkami . Doprawiamy solą cukrem i imbirem. Smakujemy czy dobrze doprawione. Jeśli jeszcze jest za delikatny można dodać soku z cytryny .