lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś lekko i smacznie typowo letnia zupka. Do zupki jako dodatek będzie purre z ziemniaków. Jakiś z rok temu jadłam wiec już się nie mogę doczekać by skosztować jeszcze raz. Wy też na pewno macie ochotę, zapraszam.

Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków

Składniki :

  • botwinka 1 pęczek 400 g
  • buraczek 1 szt
  • marchewka
  • pietruszka
  • wywar rosołowy 2 litry
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana 30% 200 ml
  • sok z cytryny 2 łyżki

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków

Wykonanie:

Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego. Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości. Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam sok z cytryny i trochę mielonego pieprzu do smaku. Gotowe.

Ziemniaki obrałam i ugotowałam z łyżeczką soli. Kiedy były już miękkie odlałam wodę i jeszcze chwile trzymałam na gazie by odparowały. Tłuczkiem ugniotłam ziemniaki z masłem. Łyżką do lodów kładłam na środek talerza taką kuleczkę purre i zalewałam botwinką.

Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków
Botwinkę umyłam,odkroiłam maleńkie buraczki.
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków
Umytą botwinkę pokroiłam drobno, listki i łodyżki.
Botwinka z kuleczką purre z ziemniaków
Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.