Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Botwinka z młodymi ziemniakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne letnie danie obiadowe, które oczaruje nas swoim smakiem i kolorem. Botwinka najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Botwinka z młodymi ziemniakami

Składniki:

Botwinka z młodymi ziemniakami

 

  • Składniki:
  • · 2 l wywaru warzywnego
  • · 2 pęczki botwiny
  • · sól i pieprz do smaku
  • · sok z całej cytryny lub dwie łyżki octu
  • · mała łyżeczka cukru
  • · śmietana kwaśna 18%- 200 ml

Sposób przygotowania:

Botwinka z młodymi ziemniakami
Botwinkę siekamy, wrzucamy do gotującego się wywaru warzywnego i gotujemy ok. 15-20 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, octem, łyżeczką cukru oraz solą i pieprzem. Śmietankę hartujemy odrobiną gorącego płynu i przelewamy do zupy. Botwinkę podajemy w towarzystwie młodych ziemniaków posypanych koperkiem i okraszonych podsmażoną na odrobinie oleju kiełbaską ze szczypiorkiem.Smacznego!

Tagi:

ziemniaki