Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Z reguły botwinkę zakwaszałam odrobiną soku z cytryny ( octu nie lubię). Ale ostatnio testuję sumak. Jest to dla mnie mało znana przyprawa i muszę ja dopiero poznać.

Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku

 

 

Sposób przygotowania:

Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku
Zrumienić obrane i umyte warzywa na suchej patelni.

Ułożyć w garnku razem z przyprawami, pałkami z kurczaka . Wlać wodę i maggi. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.

Umyć ziemniaki i ugotować w mundurkach. Odcedzić , obrać i pokroić w plastry.

Przecedzić rosół.

Odłożyć warzywa ( marchew, pietruszkę i seler) i pałeczki z pół szklanki rosołu ( po ugotowaniu rosołu powinno zostać 2,5 szklanki płynu) **.

Przebrać i oczyścić botwinę odkładając duże liście *** ( ja do botwinki daję tylko najdrobniejsze listki - nie lubię jak w niej jest za dużo ,, farfocli " - czyli zmiękłych liści).

Przebraną botwinę umyć w zimnej wodzie.

Pokroić drobno botwinkę.

Usiekać koper.

Wrzucić botwinkę i połowę kopru do wywaru.

Gotować 10 minut.

Doprawić botwinkę sumakiem.

Podawać z plastrami ziemniaków , pokrojonym jajkami na twardo, posypaną resztą kopru.

Można dołożyć kleks kwaśnej śmietany.



* Dałam i białą i czerwoną cebulę ale nie jest to konieczne- po prostu tak miałam.



** Odlać 1/2 szklanki wywaru i z pałeczkami odłożyć na następny dzień, warzywa użyć na sałatkę.



*** Duże liście od botwinki odłożyć w zamkniętym pojemniku w lodówce - można je użyć w różnoraki sposób ( gołąbki, ,,oszukane shusi" itp).
Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku
Ugotować wywar ze zrumienionych warzyw -kurczaka i przypraw
Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku
Botwinkę przebrać-umyc i usiekać drobno odkładając większe liście
Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku
Rosół przecedzić odkładając warzywa i pałeczki kurczaka
Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku
Do rosołu wrzucić botwinę i koper-gotować 10 minut