Sposób przygotowania:
Botwinka z serem
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody,dodać do nich ziele angielskie i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Buraczki z botwinki lekko oskrobać, przekroić na pół. Łodygi botwinki pokroić w ok. 1 cm kawałki. Marchewki i łodygi botwinki dodać do wywaru razem z liśćmi selera i pora. Dodać również sól. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Dodać ocet i cukier, wymieszać. Liście botwinki grubo posiekać. Dodać je do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Ser (ja użyłam sera gouda) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorącą zupę rozlewać na talerze. Podawać posypaną startym serem.