Sposób przygotowania:
Paszteciki z soczewicą
Grzyby moczymy, następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Soczewice dotujemy, odcedzamy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy składniki stygną możemy zagnieść ciasto. W tym celu Drożdże rozrabiamy z mlekiem i szczyptą cukru. Masło roztapiamy, studzimy. Mąkę łączymy z jajkiem, masłem, drożdżami i szczyptą soli. Całość zagniatamy w zwarte ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia i wracamy do robienia farszu. Soczewice gdy przestygnie za pomocą maszynki mielimy. Grzyby natomiast siekamy dość drobno. Cebule i czosnek obieramy siekamy i podsmażamy na złoto na oleju. Na sam koniec dodajemy grzyby z niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem 5 min. Łączymy z soczewicą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto gdy wyrośnie rozwałkowujemy, kroimy na równe prostokąty. NA każdy nakładamy farsz i zwijamy, jak roladę(farsz ma być w środku) Ciasto wypełnione farszem kroimy na mniejsze paszteciki. Gotowe paszteciki odstawiamy na kolejne 10 min do dalszego wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia w temp 180C