Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki z soczewicą
Soczewicę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię soczewicy.Dodać sól i zioła prowansalskie. Gotować około 15 minut aż będzie miękka. Po ugotowaniu rozetrzeć łyżką.Cebulę pokroić drobno podsmażyć na oleju. Wymiesza dokładnie wszystkie składniki farszu. Drożdże rozetrzeć, dodać cukier, łyżkę mąki i oleju. wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto porcjami rozwałkować na grubość około 2-3 mm, kroić na kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem z dodatkiem łyżki wody. Posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180 około 30 minut