Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pieczone pierożki z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierożki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonałe do czerwonego barszczu. Do posypania można użyć zamiennie sezam lub kminek.

Pieczone pierożki z soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone pierożki z soczewicą

 

  • Na ciasto pierogowe
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • Farsz
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie
  • Do posypania
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z soczewicą
Soczewicę opłukać, zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię soczewicy.Dodać sól i zioła prowansalskie. Gotować około 15 minut aż będzie miękka. Po ugotowaniu rozetrzeć łyżką.Cebulę pokroić drobno podsmażyć na oleju. Wymiesza dokładnie wszystkie składniki farszu. Drożdże rozetrzeć, dodać cukier, łyżkę mąki i oleju. wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto porcjami rozwałkować na grubość około 2-3 mm, kroić na kwadraty o boku 4-5 cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem z dodatkiem łyżki wody. Posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180 około 30 minut
Pieczone pierożki z soczewicą
Soczewica czerwona jest bardzo miękka, po ugotowaniu wystarczy rozterzeć łyzką
Pieczone pierożki z soczewicą
Po połączeniu składników i wyrobieniu ciasto pozostwaić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczone pierożki z soczewicą
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni