Sposób przygotowania:
Botwinka z ziemniaczkami i jajkiem
Mieso indycze płuczemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do zagotowania, następnie ściągamy szumowiny powstałe podczas gotowania. Dodajemy warzywa takie jak kawałek selera, marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy do 20 minut.
Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmujemy, a do powstałego wywaru wrzucamy obraną, pokrojoną marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki,gotujemy przez 10 - 15 minut.
Następnie dodajemy oczyszczoną, umytą i posiekaną botwinkę, gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dosładzamy cukrem oraz dodajemy octu smaku.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą oraz zabielamy śmietaną.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmujemy, a do powstałego wywaru wrzucamy obraną, pokrojoną marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki,gotujemy przez 10 - 15 minut.
Następnie dodajemy oczyszczoną, umytą i posiekaną botwinkę, gotujemy około 15 minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dosładzamy cukrem oraz dodajemy octu smaku.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą oraz zabielamy śmietaną.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
gusia1000