smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Botwinka z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowo wiosenna , smaczna zupa z botwinki z jakiem. Kocham wiosnę, bo właśnie wiosną pojawiają się smaczne nowalijki i młode warzywa.

Botwinka z jajkiem

Składniki:

Botwinka z jajkiem

 

  • 2 l bulionu mięsnego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 pęczki botwiny (liście + buraczki)
  • jajka gotowane na twardo
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajkiem
1. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i gotować w bulionie.

2. Botwinkę dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do zupy.

3.Doprawić solą, pieprzem, wlać sok z cytryny i gotować aż warzywa będą miękkie

4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do zupy co pozwoli nam ją zagęścić

5. Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Jajka ugotować na twardo i podawać z zupą. 

Tagi:

jajko jajka