Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

pyszna i pożywna zupa - nawet mąż/mięsożerca nie marudził!

Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

Składniki:

Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

 

  • 2 golonki z indyka, bez skóry
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 150 ml jogurtu naturalnego, użyłam greckiego
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2-3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

Sposób przygotowania:

Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką
Golonki umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotować ok.20-30 min.. Botwinkę dokładnie wypłukać, osączyć. Oddzielić kilka najładniejszych młodych listków z łodyżkami a resztę drobno pokroić - jeśli buraczki są już większe to lepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej. Włoszczyznę oczyścić dokładnie, dołożyć do podgotowanego mięsa, dosypać lubczyk i gotować dalej na malutkim ogniu następne 20-30 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie przecedzić całość a do czystego wywaru dodać ziemniaki. Gotować 5 min. a następnie dorzucić posiekaną botwinkę - gotować razem 5 min.. Zestawić zupę z ognia, dolać roztrzepany z odrobiną soli jogurt, chrzan, sok z cytryny i koncentrat barszczu. Dosypać obrane od kości i porozrywane na kawałeczki mięso oraz koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, odrobinką cukru i pieprzem. Podawać na ciepło posypując posiekaną resztą botwinki.