jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Bounty

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kakaowy biszkopt przełożony masą kokosową oblany mleczną czekoladą:)

Bounty

Składniki:

Bounty

 

  • CIASTO
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA
  • ½ litra mleka pełnotłustego
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 20 dag masła
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Bounty
Z przepisu na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie ciągle ubijając dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i żółtka. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180°C.

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.

Z przepisu na masę, mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Do gęstej już masy, dodać masło i mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną, ciepłą masę wyłożyć na dolną część przekrojonego ciasta i przykryć drugą połówką.

Ciasto polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.

Wierzch ciasta udekorować wiórkami kokosowymi.