renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W rodzinie mojego męża jest taka tradycja żeby w pierwszy dzień świat podawać na stół pieczoną wołowinę, jest to bardzo stary przepis, ale przez lata przeszedł trochę modyfikacji. Prezentuję taki jaki obowiązuje odkąd go poznałam;)

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana

Składniki:

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana

 

  • ok. 700 g wołowiny np. ligawa, ładna łopatka bez przerostów tłuszczu
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • 1 łyżka płaska mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana

Etap 1

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana
Przygotować marynatę z miodu, pieprzu i papryki.

Przygotować marynatę z miodu, pieprzu i papryki. Natrzeć mięso i pozostawić w lodówce na przynajmniej 12 godzin.

Etap 2

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana
Przenieść mięso wraz z marynatą do "gęsiarki".

Po tym czasie przenieść mięso wraz z marynatą do "gęsiarki".

Etap 3

Bożonarodzeniowa wołowina szarpana
Mięso zalać octem jabłkowym i bulionem wołowym.

Następnie należy dodać ocet jabłkowy i bulion.

Etap 4

Zamknąć "gęsiarkę" pokrywą , wstawić do piekarnika nagrzanego do 125 stopni i piec przez 6 godzin.

Etap 5

Po upływie tego czasu wyciągnąć mięso do naczynia poszarpać widelcem. sos doprawić solą i polać mięso.

Pyszne aromatyczne mięso, które "samo się robi".