Sposób przygotowania:
Brazylijskie pasteis
Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać większą ilość mąki. Ciasto ma być dość zwarte. Gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. W czasie, gdy ciasto „odpoczywa” przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Mieszankę warzyw rozdrobnić na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklić cebulę, dodać mięso mielone i porcję warzyw. Smażyć do miękkości. Przyprawić sola, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować, wycinać szeroką szklanką kółka. Na każdy nałożyć porcję farszu i zlepiać tak, jak nasze polskie pierogi. Smażyć na złoty kolor w głębokim oleju po 4-5 sztuk. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego. Zamiast tradycyjnego kształtu pieroga, można wykonać pasteis w kształcie kwadracików lub prostokącików. Wybór kształtu dowolny.