Marlen88

Marlen88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijskie pasteis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pasteis to brazylijski specjał, który przypomina trochę nasze polskie pierogi. Z tą różnica, że smaży się je w głębokim oleju. Najlepsze od razu po usmażeniu - pyszne, chrupiące ciasto i mięsno-warzywny farsz.

Brazylijskie pasteis Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brazylijskie pasteis

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 łyżki octu

 

  • Farsz:
  • ½ opakowania Bukiet warzyw kwiatowy Hortex
  • 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku

 

  • około 1 litr oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Brazylijskie pasteis
Z podanych składników wyrobić ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać większą ilość mąki. Ciasto ma być dość zwarte. Gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. W czasie, gdy ciasto „odpoczywa” przygotować farsz. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Mieszankę warzyw rozdrobnić na mniejsze kawałki. Na patelni zeszklić cebulę, dodać mięso mielone i porcję warzyw. Smażyć do miękkości. Przyprawić sola, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować, wycinać szeroką szklanką kółka. Na każdy nałożyć porcję farszu i zlepiać tak, jak nasze polskie pierogi. Smażyć na złoty kolor w głębokim oleju po 4-5 sztuk. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego. Zamiast tradycyjnego kształtu pieroga, można wykonać pasteis w kształcie kwadracików lub prostokącików. Wybór kształtu dowolny.
Brazylijskie pasteis
Przyrządzanie farszu mięsno-warzywnego.
Brazylijskie pasteis
Pasteis w kształcie kwadracików.
Brazylijskie pasteis
Pasteis w kształcie kwadracików.