IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Bread and butter pudding

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Angielski pudding z chleba i masła

Bread and butter pudding

Składniki:

Bread and butter pudding

 

  • 1 bochenek pszennego chleba (75 dkg)
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • Sos:
  • 1 l mleka
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Bread and butter pudding
Chleb kroimy w kromki o grubości 1 cm. Ścinamy z nich skórkę. Każdą kromkę cienko smarujemy masłem, przekrawamy ją na 2 trójkąty. Średnią blaszkę smarujemy masłem, układamy na niej pierwszą warstwę kromek (masłem do góry). Posypujemy ją cynamonem, żurawiną i rodzynkami. Następnie układamy drugą warstwę kromek (również masłem do góry), posypujemy ją cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Analogicznie postępujemy aż do wyczerpania składników. Przygotowujemy sos: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy mleko i sól, miksujemy jeszcze przez chwilę. Sosem zalewamy pudding i zostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pudding przez 45 minut. Smacznego!