marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Brizol wieprzowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szynka o ile jest tłusta,okroić z tłuszczu,zostawiając cienką powłoczkę.Opłukać,odciąć od kości i pokroić na duże pasy,obić tłuczkiem.Smażyć

Brizol wieprzowy.

Składniki:

Brizol wieprzowy.

 

  • 80 dkg.szynki z kością(frykando),
  • 4dkg.tłuszczu,
  • 2 dkg.masła,
  • 2 dkg.mąki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Brizol wieprzowy.
Szynka o ile jest tłusta,okroić ją z tłuszczu,zostawiając cienką powłokę ok.1 cm.Opłukać,odciąć od kości,pokroić na duże,skośne pasy,obić ostrożnie tłuczkiem na płaski płat o gr.1/2 cm.,nadając kształt koła.Porcje mięsa oprószyć solą i mąką.Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.Dosmażyć na brzegu płyty,dodając masło.Mięso ułożyć na podłużnym półmisku.Zrumieniony tłuszcz zagotować z dwiema łyżkami wody,
sosem z tego oblać porcje mięsa.Podawać z ziemniakami i surów-
-ką.