Sposób przygotowania:
Brokułowa pasta do pieczywa
Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokuła i gotujemy je przez 10 minut.
Po tym czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą.
Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy.
W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce.
Po tym czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą.
Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy.
W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce.