slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Brokułowa pasta do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną i zdrową pastę do pieczywa. Pasta wyszła bardzo aromatyczna dzięki fecie. Polecam

Brokułowa pasta do pieczywa

Składniki:

Brokułowa pasta do pieczywa

 

  • 500 g brokuła
  • 150 g fety
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/4 szkl prażonego słonecznika
  • sól do smaku
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Brokułowa pasta do pieczywa
Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie. Do garnka wlewamy wodę (ok. 1 l), wsypujemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy różyczki brokuła i gotujemy je przez 10 minut.

Po tym czasie zlewamy ugotowany brokuł na durszlak i przelewamy go zimną wodą. 

Przekładamy brokuł do miski, dodajemy pokrojoną fetę, jogurt, czosnek i rozgniatamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy słonecznik (odkładamy łyżkę do dekoracji) i mieszamy. 

W razie potrzeby solimy. Na wierzchu pastę dekorujemy słonecznikiem. Przechowujemy pastę w lodówce.