VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Jajka z zieloną pastą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie jajka możemy przygotować nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzą się na śniadaniu czy jako przystawka podczas domowych uroczystości. Pasta jest smaczna i wyrazista w smaku.

Jajka z zieloną pastą

Składniki:

Jajka z zieloną pastą

 

  • 4 jajka
  • 5 różyczek brokułu średniej wielkości
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka z zieloną pastą
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż. Z każdej połówki wyjmujemy żółtka.

Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do wysokiego naczynia wkładamy odcedzony brokuł, posiekany szczypiorek oraz koperek, żółtka oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.

W miejsce po żółtku wyciskamy rękawem cukierniczym lub szprycą gotową pastę.