Sposób przygotowania:
Brokułowa z ziemniakami na rosole :
Mięso , obrane warzywa ( bez brokułu i ziemniaków ), przyprawy – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę . Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa .Wrzucić pokrojone w dość duże cząstki ziemniaki i brokuł podzielony na różyczki. Gotować jeszcze 30 minut . Jeśli płyn za bardzo odparował uzupełnić wrzątkiem tak by było minimum 1 litr płynu. Obrać mięso ze skórek, tłuszczyków , kości. Wybrać z niego ok. ¾ szklanki kawałków chudego mięsa podzielonego na kawałeczki i wrzucić do zupy razem z ozdobnie powycinaną i pokrojoną na plasterki marchewką . Doprawić zupę do smaku przyprawą do zup ( lub kostką bulionową ) , posypać pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki i mielonym czarnym pieprzem .
Resztę mięsa z zupy i warzywa zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę , gotowaną kaszę )
Resztę mięsa z zupy i warzywa zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę , gotowaną kaszę )
msewka
Natala1210