Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Brokułowa z ziemniakami na rosole :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczna zupa z brokułu gotowana na rosole .Jeśli poda się z mięsem z rosołu stanowi doskonałe danie jednogarnkowe .

Brokułowa z ziemniakami na rosole :

Składniki:

Brokułowa z ziemniakami na rosole :

 

 

  • 0,5 kg wołowiny ( rostbef z małą kostką )
  • 1 ćwiartka kurczaka ( udko lub porcja rosołowa wagi ok. 0,3 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 1/8 selera
  • 1 cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup dowolnie )
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ średniego brokułu
  • 1,2 litra wody
  • grubo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Brokułowa z ziemniakami na rosole :
Mięso , obrane warzywa ( bez brokułu i ziemniaków ), przyprawy – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę . Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa .Wrzucić pokrojone w dość duże cząstki ziemniaki i brokuł podzielony na różyczki. Gotować jeszcze 30 minut . Jeśli płyn za bardzo odparował uzupełnić wrzątkiem tak by było minimum 1 litr płynu. Obrać mięso ze skórek, tłuszczyków , kości. Wybrać z niego ok. ¾ szklanki kawałków chudego mięsa podzielonego na kawałeczki i wrzucić do zupy razem z ozdobnie powycinaną i pokrojoną na plasterki marchewką . Doprawić zupę do smaku przyprawą do zup ( lub kostką bulionową ) , posypać pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki i mielonym czarnym pieprzem .

Resztę mięsa z zupy i warzywa zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę , gotowaną kaszę )