Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Brokułowa zupa-krem z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z moich ulubionych zup - wartościowa, odżywcza i smaczna. Zupa - krem z brokułów świetnie smakuje z dodatkiem płatków migdałowych.

Brokułowa zupa-krem z migdałami

Składniki:

Brokułowa zupa-krem z migdałami

 

  • 0,5-0,6 kg brokułów
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 cebuli
  • 1 marchewka
  • oliwa
  • śmietana 18%- według preferencji
  • płatki migdałowe
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokułowa zupa-krem z migdałami

ETAP 1:

Brokułowa zupa-krem z migdałami
Brokuły gotujemy przez ok. 20 minut w bulionie

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki.

Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i marchewkę podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie.

Dodajemy brokuły, wlewamy bulion. Gotujemy ok. 20 minut.

ETAP 2:

Brokułowa zupa-krem z migdałami
Brokuły z bulionem miksujemy na jednolity krem

Warzywa z bulionem blendujemy na jednolity krem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy razem.

Przed podaniem zupę posypujemy płatkami migdałowymi.