EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Krem to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy letni obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw.

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie

Składniki:

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie

 

  • 500g brokuła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie

ETAP 1:

1. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki.

ETAP 2:

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie
szczypiorek drobno posiekać i dodać do bulionu

2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Wlać bulion i zagotować. Dodać brokuł i gotować do miękkości. Na końcu dodać zielony groszek i drobno posiekany szczypiorek. Gotować około kilka minut.

ETAP 3:

Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkie
zmiksować do postaci kremu , doprawić

3. Całość zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić solą
i świeżo zmielonym pieprzem.

ETAP 4:

4. Grzanki:
Chleb tostowy pokroić w małą kostkę, obsypać ziołami prowansalskimi, usmażyć na oliwie aż się zrumienią.
Krem podawać z grzankami.