Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Brokuły w maśle czosnkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Doskonałe jako dodatek do drugiego dania obiadowego

Brokuły w maśle czosnkowym

Składniki:

Brokuły w maśle czosnkowym

 

  • 1 kg brokułów
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g masła(pół kostki)
  • 5 dag potartego parmezanu
  • 5 dag potartych orzechów włokich
  • sól
  • pieprz czarny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w maśle czosnkowym
Bulion warzywny z dodatkiem wina i 1/2 łyżeczki soli należy zagotować, wkładamy różyczki brokułowe i gotujemy przez ok. 12-15 minut pod przykryciem. Ugotowane wyjmujemy cedzakiem, osączamy i trzymamy w cieple. Czosnek rozgniatamy w prasce, oprószamy solą, masło roztapiamy i mieszamy z czosnkiem. Brokuły układamy na półmisku, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy wcześniej przygotowanym masłem czosnkowym, posypujemy potartym parmezanem i orzechami włoskimi. SMACZNEGO

Tagi:

brokuły