Sposób przygotowania:
Brokuły zapiekane
Brokuły włożyć do osolonego wrzątku, zagotować, odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na margarynie. Szynkę pokroić w cienkie paski.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i, cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go solą, pieprzem, cukrem, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Wyłożyć brokuły do żaroodpornego pół miska wysmarowanego masłem, posypać szynką i pieczarkami, zalać sosem, posypać serem i obłożyć wiórkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 min. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i, cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go solą, pieprzem, cukrem, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Wyłożyć brokuły do żaroodpornego pół miska wysmarowanego masłem, posypać szynką i pieczarkami, zalać sosem, posypać serem i obłożyć wiórkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 min. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
ewa_maria