Sposób przygotowania:
Brokuły zapiekane żółtym serem
Brokuły oczyścić, odciąć grube łodygi, opłukać zalać w rondlu osolonym wrzątkiem z 2 łyżeczkami cukru.
Ugotować pod przykryciem, aż zmiękną, co jakiś czas odchylając pokrywkę.
Odcedzić, odsączyć i podzielić nakawałlki.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem- 2 dag, ułożyć brokuły równą wearstwą.
Posypać utartym serem, polać stopioną resztą masła.
Zapiekać w gorącym piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni. Podawać z ziemniakami.
Ugotować pod przykryciem, aż zmiękną, co jakiś czas odchylając pokrywkę.
Odcedzić, odsączyć i podzielić nakawałlki.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem- 2 dag, ułożyć brokuły równą wearstwą.
Posypać utartym serem, polać stopioną resztą masła.
Zapiekać w gorącym piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni. Podawać z ziemniakami.