Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Brownie migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja dla czekolado holików oraz miłośników migdałów. Brownie migdałowe kusi swoim zapachem, jest wilgotne i po prostu.. przepyszne!

Brownie migdałowe

Składniki:

Brownie migdałowe

Forma o wymiarach 20 x 20 cm:

  • 180 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (duże)
  • 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; 330g)
  • 1/2 mielonych migdałów (45g)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (150-160g)
  • 1/3 szklanki kakao (około 40g)

Sposób przygotowania:

Brownie migdałowe
Pokrojone masło z kawałkami czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać na gładką konsystencję.

W drugiej misce wymieszać jajka, cukier, mielone migdały oraz aromat, a w następnej mąkę pszenną z kakao.

Płynną czekoladę połączyć z masą jajeczną oraz ze składnikami suchymi.

Całość przełożyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w 180 stopniach.

Gotowe ciasto ostudzić.

(Uwaga: Patyczek włożony do środka brownie nie powinien posiadać śladów surowego ciasta, ale zaznaczam, że czekolada może go zabrudzić. I kolejna kwestia to, że za długo pieczone ciasto będzie wysuszone.)