Sposób przygotowania:
Babka brownie z kuskusu
CIASTO: Rodzynki namoczyć w rumie. Kuskus wsypać do większej miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem w ilości podanej na opakowaniu. Miseczkę przykryć, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać połowę masła, dobrze wymieszać widelcem aż się rozpuści. Niedużą foremkę babkową wysmarować masłem. Czekoladę połamać na cząstki i z pozostałym masłem stopić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało, dodać zmielone migdały, osączone rodzynki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać kuskus, wymieszać ponownie i przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu) przez około 30 minut. Pozostawić w foremce kilkanaście minut, następnie delikatnie wyjąć babkę na talerz i całkowicie przestudzić. Najlepiej pozostawić ją na kilka godzin pod szczelnym przykryciem.
POLEWA: Mleczną czekoladę podzielić na cząstki i stopić z łyżką masła, polać nią babkę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
POLEWA: Mleczną czekoladę podzielić na cząstki i stopić z łyżką masła, polać nią babkę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
gosia56
edytaha
Gosiu, czy pyszna, to kwestia gustu :) Jest szczególna w smaku, w najmniejszym stopniu nie przypomina innych ciast. Mój mąż zjadł kawałek i nie był zachwycony, ale on nie lubi ani kuskusu, ani gorzkiej czekolady. Jeśli wypróbujesz, przepis to mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowana :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Monisiu :)
weronikaS
edytaha
Dziękuję :)
Netka
edytaha
Dziękuję, mnie smakowała :)