Sposób przygotowania:
Kotleciki z ryżu i kaszy z kolorową sałatką
1. Kotleciki: Ziarna gotujemy według przepisu na opakowaniu, wysypujemy z woreczków do większej miski i studzimy. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Dodajemy do ryżu. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem i dokładnie mieszamy. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Wkładamy je do lodówki do stężenia na kilka minut. Smażymy po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone odsączamy na papierowym ręcznik.
2. Sałatka: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórki obieramy i kroimy w dość grube półplasterki. Pomidory kroimy w większą kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawą. Odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się.
3. Podanie: Gorące kotleciki podajemy z sałatką. Smacznego życzę.
Moje rady:
Użyłam gotowego mixu Lunch, w którego w skład wchodzą: ryż parboiled, kasza bulgur, kasza owsiana, ryż czerwony.
Porcja dla 4 osób.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk kotlecików.
2. Sałatka: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Ogórki obieramy i kroimy w dość grube półplasterki. Pomidory kroimy w większą kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą i przyprawą. Odstawiamy na chwilę, żeby składniki przegryzły się.
3. Podanie: Gorące kotleciki podajemy z sałatką. Smacznego życzę.
Moje rady:
Użyłam gotowego mixu Lunch, w którego w skład wchodzą: ryż parboiled, kasza bulgur, kasza owsiana, ryż czerwony.
Porcja dla 4 osób.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk kotlecików.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)