dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brownie w kropki. Pieczone jest razem z kulkami ciasta fistaszkowego. Wyszło oryginalne, miękko - kruche ciasto.

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami

Składniki:

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami

fistaszkowe ciastka:

  • 100 g masła orzechowego z kawałkami fistaszków
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju

brownie:

  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami
Do miski wyłożyć masło orzechowe, dodać cukier, jajko, kefir, olej, mąkę i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Uformować 24 jednakowych wielkością kulek.

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto.

Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 33x21 cm. Kulki ciasta fistaszkowego ułożyć w równych odstępach (w 4 rzędach po 6 sztuk w każdym). Lekko spłaszczyć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut.

Tagi:

ciasto brownie