Sposób przygotowania:
Pyszny metrowiec
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Zawartość rondelka wystudzić a potem przelać do miski. Białka oddzielić od żółtek i żółtka umieścić w misce. Wsypać mąkę ( oprócz 2 łyżek ) przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wszystko zmiksować.
Ubić na sztywno piane i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozdzielić do dwóch misek ( w równych częściach ), do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. Masy przełożyć do keksówek ( wyłożonych papierem do pieczenia. Wymiary blaszek to 11 x 30 cm ).
Ciasto oczywiście do jednej jasne a do drugiej ciemne. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut. Potem babki wyjąć z foremek i papieru i wystudzić na kratce.
Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Energicznie mieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia budyniu. Dokładnie zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć gładką masę.
Oba ciasta pokroić na plastry ( cieńsze lub grubsze, jak kto woli ). Każdy kawałek ciasta przekładać masą i układać wzdłuż jeden przy drugim ale na przemian, ciasto jasne, masa, ciasto ciemne, masa i tak dalej. Powstaną dwa ciasta.
Gdy ciasto się związuje w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i krem i mieszać aż wszystko ładnie się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.
W drugim rondelku namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, potem ją odcisnąć z wody i podgrzać aż się rozpuści. Dodać do polewy i wymieszać.
Gdy polewa przestygnie polać nią oba ciasta. Na koniec posypać perełkami i jak się polewa zetnie wstawić ciasta do lodówki. Przed podaniem kroić ukośnie ( babki można po upieczeniu pokroić w ukośne plastry i wtedy kroić już prosto ).
Ubić na sztywno piane i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozdzielić do dwóch misek ( w równych częściach ), do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. Masy przełożyć do keksówek ( wyłożonych papierem do pieczenia. Wymiary blaszek to 11 x 30 cm ).
Ciasto oczywiście do jednej jasne a do drugiej ciemne. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut. Potem babki wyjąć z foremek i papieru i wystudzić na kratce.
Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Energicznie mieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia budyniu. Dokładnie zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć gładką masę.
Oba ciasta pokroić na plastry ( cieńsze lub grubsze, jak kto woli ). Każdy kawałek ciasta przekładać masą i układać wzdłuż jeden przy drugim ale na przemian, ciasto jasne, masa, ciasto ciemne, masa i tak dalej. Powstaną dwa ciasta.
Gdy ciasto się związuje w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i krem i mieszać aż wszystko ładnie się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.
W drugim rondelku namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, potem ją odcisnąć z wody i podgrzać aż się rozpuści. Dodać do polewy i wymieszać.
Gdy polewa przestygnie polać nią oba ciasta. Na koniec posypać perełkami i jak się polewa zetnie wstawić ciasta do lodówki. Przed podaniem kroić ukośnie ( babki można po upieczeniu pokroić w ukośne plastry i wtedy kroić już prosto ).
marietta
zewa
Dziękuję :)