zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Pyszny metrowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto znane i lubiane. Dawno go nie jadłam a piekłam pierwszy raz. Przepis na ciasto i masę ze starego zeszytu, który znalazłam na dnie szuflady.

Pyszny metrowiec

Składniki:

Pyszny metrowiec

 

  • Ciasto :
  • 8 dużych jajek ( wiejskich )
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + 2 łyżki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 szk cukru
  • 16 łyżek oleju rzepakowego
  • 16 łyżek wody

 

  • Masa :
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 375 g miękkiego masła

 

  • Polewa :
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g kremu kakaowego z chili
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 listek żelatyny

 

  • Dodatkowo :
  • srebrne perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Pyszny metrowiec
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Zawartość rondelka wystudzić a potem przelać do miski. Białka oddzielić od żółtek i żółtka umieścić w misce. Wsypać mąkę ( oprócz 2 łyżek ) przesianą z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wszystko zmiksować.

Ubić na sztywno piane i dodać ją do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto rozdzielić do dwóch misek ( w równych częściach ), do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Delikatnie wymieszać. Masy przełożyć do keksówek ( wyłożonych papierem do pieczenia. Wymiary blaszek to 11 x 30 cm ).

Ciasto oczywiście do jednej jasne a do drugiej ciemne. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut. Potem babki wyjąć z foremek i papieru i wystudzić na kratce.

Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać mąkę i wlać mieszankę do gotującego się mleka.

Energicznie mieszać i gotować kilka minut do zgęstnienia budyniu. Dokładnie zakryć folią i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem a potem dodawać porcjami budyń i utrzeć gładką masę.

Oba ciasta pokroić na plastry ( cieńsze lub grubsze, jak kto woli ). Każdy kawałek ciasta przekładać masą i układać wzdłuż jeden przy drugim ale na przemian, ciasto jasne, masa, ciasto ciemne, masa i tak dalej. Powstaną dwa ciasta.

Gdy ciasto się związuje w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i krem i mieszać aż wszystko ładnie się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.

W drugim rondelku namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, potem ją odcisnąć z wody i podgrzać aż się rozpuści. Dodać do polewy i wymieszać.

Gdy polewa przestygnie polać nią oba ciasta. Na koniec posypać perełkami i jak się polewa zetnie wstawić ciasta do lodówki. Przed podaniem kroić ukośnie ( babki można po upieczeniu pokroić w ukośne plastry i wtedy kroić już prosto ).