czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Brownie z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspaniałe połączenie czekolady i masła orzechowego... Bardzo ciekawe urozmaicenie tradycyjnego brownie.

Brownie z masłem orzechowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brownie z masłem orzechowym

 

  • Masa orzechowa:
  • 3/4 szkl. masła orzechowego,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 1/2 laski wanilii.

 

  • Masa czekoladowa:
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 150g mlecznej czekolady,
  • 2/3 szkl. mąki pszennej,
  • 8 łyżek masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Brownie z masłem orzechowym
1. Zwykłe masło stopić, dodać masło orzechowe, cukier, sól i nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką papkę. 2. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem na małym ogniu, stale mieszając. Ostudzić. Następnie wbijać kolejno jajka, dodać nasiona wanilii, wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać szpatułką. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej, delikatnie wciskać je w ciasto czekoladowe. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st.
Brownie z masłem orzechowym
Na blaszkę wyłożyć całe ciasto czekoladowe
Brownie z masłem orzechowym
Masła zmieszać z cukrem, solą i wanilią
Brownie z masłem orzechowym
łyżką kłaść kleksy masy orzechowej na czekoaldowym cieście