bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kawowe brownie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne brownie o lekkiej wilgotnej kawowej konsystencji.

Kawowe brownie

Składniki:

Kawowe brownie

 

  • mąka 125 g
  • cukier puder 125 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
  • kawa 60 ml espresso
  • kakao 25 g
  • sól 1 szczypta
  • migdały 250 g
  • orzechy włoskie 150 g
  • czekolada gorzka 150 g
  • jajka 3 szt.
  • likier kawowy 3 łyżki
  • polewa czekoladowa 150 ml
  • czekoladowe ziarenka kawy

 

Sposób przygotowania:

Kawowe brownie
Mąke , cukier, proszek i kakao przesiac do miski. Dodac sól, migdały i orzechy. Piekarnik nagrzac do 180st. Blache wylozyc folia aluminiowa i posmarowac cienko olejem (blaszka 22x24).
Czekolade połamac i roztopic z masłem w kapieli wodnej. Ostudzic. Przelac do miski, miesza na małych obrotach, dodac jajka., wlac kawe i liekir. mase wyalc na balszke i piec 25 minut. Odstawic do ostygniecia. Zrobic polewe. Polewa czekoladowa z: 4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kakao, 60 g masła, 1 łyżeczka żelatyny. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do ałkowitego rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i wystudzić . Polać ciasto. Udekorowałam czekoladowymi ziarenkami kawy. Pyszne!