Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Brownie z tahini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moim zdaniem jest to ciasto jedno z lepszych, jakie jadłam. Aromat czekolady przenika z aromatem sezamu i tahini. Oba smaki nie konkurują ze sobą. Tworzą całość. To ciasto łączy w sobie wszystko co najlepsze.

Brownie z tahini

Składniki:

Brownie z tahini

na ciasto

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g pasty tahini
  • 100 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Brownie z tahini
Czekoladę dziele na kawałki. Masło rozpuszczam. Dodaje czekoladę. Mieszam do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzę.

Jajka ubijam wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Wolnym strumieniem dodaje do masy jajecznej sos czekoladowy. Miksuję.

Do masy dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Małą tortownicę smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta. Na cieście smaruję 1/3 pasty tahini. Na pastę wylewam ponownie 1/3 ciasta.

Na cieście układam ponownie 1/3 pasty. Na paście ponownie wylewam 1/3 ciasta.

Na cieście układam ostatnią warstwę pasty tahini. Delikatnie mieszam obie masy, aby powstały esy-floresy. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzę.

Dowolnie dekoruję.

Tagi:

ciasto brownie